‘Suiker veroorzaakt rimpels’ is misleidend
De televisiecommercial van Douglas voor haar anti-rimpelcrème is misleidend. Douglas wilde de consument vertellen dat versuikering van cellen met het stijgen van de jaren een nadelig effect op de huid kan hebben. En dat haar product daarbij de oplossing zou zijn. Maar het statement ‘suiker veroorzaakt rimpels’ is misleidend; wetenschappelijk bewijs dat dit causale verband zou bestaan, ontbreekt. Ook in hoger beroep krijgt Douglas ongelijk.
De Stichting Kenniscentrum Suiker & Voeding (KSV) houdt zich bezig met de wetenschappelijk onderbouwing van de rol van suiker in voeding, in de wetenschap dat overconsumptie van suiker ongezond is.
Douglas lanceerde een nieuwe reclamecampagne. Daarbij toont een deskundige, Dr Von Schmiedeberg, een suikerklontje in beeld, met om kapitalen de tekst: “SUIKER VERZAAKT RIMPELS!”. Dat is volgens KSV wetenschappelijke onzin, en dus heeft KSV een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie wegens misleiding. KSV kreeg gelijk. Ook in hoger beroep heeft Douglas geprobeerd haar statement boven water te houden. Maar het College van Beroep is klip en klaar: ‘suiker veroorzaakt rimpels’ wijst (kristal)suiker uitdrukkelijk en indringend aan als dé boosdoener en oorzaak voor huidveroudering door versuikering van cellen. De TVC zegt dat de Douglas-crème dit negatieve effect neutraliseert. De claim is absoluut en stellig; dus moet Douglas bewijs leveren dat buiten redelijke twijfel een direct oorzakelijk verband aantoont. En dat bewijs kon Douglas niet leveren. KSV had ook nog aangevoerd dat de huidige wetenschap, het Voedingscentrum en andere (internationale) organisaties de bewering van Douglas evenmin onderschrijven. Ook het College van Beroep vindt de TVC misleidend; de consument wordt met een onjuist argument opgeroepen om de anti-rimpelcrème aan te schaffen. Dus moest Douglas haar tv-campagne staken, net als de uitingen op social media. Zo voor de Kerst moesten alle rimpel-posters uit de winkels worden verwijderd.
Ebba Hoogenraad heeft deze zaak voor KSV in hoger beroep behandeld.