Zonder toegevoegde suikers …

Even ter herinnering: de voedingsclaim ‘zonder toegevoegde suiker’ houdt in dat het voedingsmiddel géén extra suiker in het recept bevat, zonder mono- of disachariden dus. Dat staat in de Claims Verordening 1924/2006. Maar wat dan ook niet mag, is het toevoegen van bijvoorbeeld dadels of maltsiroop om het product zoeter te maken. Waarom? Dat zou de consument die afgaat op ‘geen toegevoegde suiker’ op het verkeerde been zetten.

Nestlé kreeg een klacht bij de Reclame Code Commissie aan haar broek; op de Nestlé baby cereals biscuit, een soort babypap, prijkt op de verpakking de tekst ‘zonder toegevoegde suikers’, en ook keurig de vermelding ‘bevat alleen van nature aanwezige suikers’. Beide op de voorzijde, en klip en klaar leesbaar. Klager maakt bezwaar. Want het biscuitsmeel en de melkpoeder bevatten allemaal suikers.

De Voorzitter maakt hier korte metten mee. Nestlé kan aantonen dat geen suiker is toegevoegd, ook niet indirect via het biscuitmeel: dat meel is niet vanwege de zoetkracht toegevoegd, maar voor textuur. Bovendien wordt de pap vóór gebruik met water aangelengd en dan bevat de babypap nog maar 6 suiker per 100 gram (en niet de 26 gram die klager noemt). De Voorzitter eindigt met een opvallende opmerking: 6,5 gram suiker per 100 gram is voor sommigen een aanzienlijke hoeveelheid. Maar volgens de Voorzitter is dat niet een zó hoog suikergehalte dat de voedingsclaim misleidend zou zijn. Groen licht dus voor de babypap van Nestlé.

Het blijft de vraag of er dan een ‘suikergetal’ zou zijn waarbij de claim ‘zonder toegevoegde suiker’ niet gevoerd mag worden. Dat lijkt mij twijfelachtig, de juridische toets is immers abstracter: of aannemelijk is dat het suikerhoudende ingrediënt niet is ‘toegevoegd vanwege de zoetkracht’ en het vervangende ingrediënt het suikergehalte niet aanzienlijk verhoogt.

Ebba Hoogenraad

Food, AdvertisingDaniel Haije