Zijn Goody Good Stuff snoepjes beter of gezonder dan ander snoep? Op de website staat dat het alleen natuurlijke aroma’s en kleurstoffen bevat. Klager vindt de naam Goody Good Stuff misleidend: het bevat evenveel suiker als ander snoep.
Read MoreDe grote lol van het internet ligt erin dat je makkelijk kunt linken naar een andere website. Die mogelijkheid moet niet zo maar worden beperkt – dat zou in strijd zijn met grondrechten als de uitingsvrijheid en de vrijheid van informatie. Maar mag je zo maar linken naar een website waarop auteursrechtelijk beschermd werk staat – een filmpje, een foto, een tekst?
Read MoreYouTube kan voor adverteerders fantastisch zijn. Op basis van de profielgegevens van de YouTube-kijkers kun je ze reclames wel of niet voorschotelen. Mooie targeting van je doelgroep. Dat dacht ook McDonald’s, die een lekker griezelige commercial lanceerde op YouTube: onheilspellende filmmuziek, een verlaten landhuis, een vrouw die tot haar schrik geconfronteerd wordt met de spookachtige gedaante van een jong meisje.
Read MoreIn juli 2016 is Stephanie Reinders Folmer ons kantoor komen versterken als juridisch medewerker. Zij ondersteunt de advocaten van Hoogenraad & Haak in de volle breedte van de praktijk.
Read MoreAnnotatie IER nr. 4, 2016 - Sunweb - Algarve - 8 maart 2016
Read MoreDe afgelopen tijd heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek gedaan naar prijsvermelding in autoreclame. De uitkomst: de ACM vindt dat de autobranche duidelijker moet zijn over autoprijzen. Met name de wijze waarop de branche omgaat met “autorijklaarkosten” is de ACM een doorn in het oog.
Read MorePersoonsgegevens doorgeven vanuit Nederland naar het buitenland is alleen toegestaan indien het betreffende land een passend niveau van bescherming biedt. Landen binnen de EU worden, door implementatie van de Privacyrichtlijn, geacht een passend beschermingsniveau te bieden.
Read MoreHet is een roerig jaar voor het levensmiddelenrecht. Na de belangrijke Teekanne-uitspraak over verpakkingen en misleiding komt het Hof van Justitie opnieuw met een opvallende uitspraak: Innova Vital. We hebben geen glazen bol nodig om te voorspellen dat je deze naam nog véél vaker gaat horen.
Read MoreBavaria heeft in hoger beroep alsnog bot gevangen in de zaak tegen Your Hosting. In tegenstelling tot de voorzieningenrechter oordeelt het hof Den Haag dat Bavaria’s slagzin uit 1985 “Zo. Nu eerst een Bavaria” niet auteursrechtelijk beschermd is.
Read MoreMerkhouders en houders van andere IE-rechten kunnen de verhuurder van een markthal dwingen om nieuwe IE-inbreuken te voorkomen. Deze week gaf het Hof van Justitite van de EU groen licht voor deze route. De uitspraak volgt op een actie van o.a. Tommy Hilfiger, Lacoste en Burberry tegen Delta Center, de huurder van een Praagse markthal.
Read MoreVorige week sprak Sarah Arayess op de 7e Internationale Fresenius Conferentie in Frankfurt (Mainz) met als thema “Health Claims and Functional Ingredients”. Sarah ging in haar presentatie in op de regels die in social media bij levensmiddelenreclame van toepassing zijn.
Read MoreDe voormalige Mercedes-Benz dealer Együd maakt geen merkinbreuk, ook al staat zijn naam én het merk Merdeces in één online advertentie waarmee een (niet meer bestaande) commerciële band tussen Együd en Mercedes wordt gesuggereerd. Dit besliste het Hof van Justitie EU in de zaak Daimler/Együd Garage.
Read MorePMP produceert al sinds 2013 de twee-knoops oor fauteuil Janis (hier links). Concurrent Easysofa komt met een sterk gelijkende oor fauteuil op de markt: de Beto, in verschillende versies met één, twee of vier knopen. Janis vordert een inbreukverbod op grond van haar auteursrecht en ongeregistreerde Gemeenschapsmodelrecht. Maar volgens Easysofa heeft PMP (het ontwerp van) de Janis (ook) niet zelf verzonnen.
Read MoreIn ons NIEUWS 2015-4 schreven we al over de te strenge houding van de Reclame Code Commissie (RCC) ten opzichte van kruidenpreparaten (‘botanicals’) die op de markt zijn als voedingssupplementen. Sinds de Europese Claimsverordening zijn alleen specifiek door de Europese Commissie na advies van EFSA (de Europese Voedselautoriteit) goedgekeurde gezondheidsclaims voor een ingrediënt toegestaan.
Read MoreDe zomervakantie in zicht - hét moment waarop de aanbiedingen voor last minutes je om je oren vliegen. Onlangs oordeelden de Reclame Code Commissie (RCC) (en in hoger beroep het College van Beroep (CvB) over een TV commercial van Sunweb.
Read MoreDe Europese Commissie heeft een concept “adequaatheidsbesluit” opgesteld dat een EU-VS Privacyschild moeten bieden ter vervanging van het ongeldig verklaarde Safe Harbour–besluit. De nationale privacytoezichthouders, verenigd in de artikel 29 werkgroep “WP29”, zijn kritisch over het concept-besluit van de Europese Commissie.
Read MoreVolgens de Haagse kortgedingrechter is Bavaria’s slagzin uit 1985 “Zo. Nu eerst een Bavaria” auteursrechtelijk beschermd, en maakt “Zo. Nu eerst naar de cloud” van Your Hosting inbreuk op dat auteursrecht.
Read MoreZomer in aantocht, dus opnieuw tijd voor diëten. Wist u dat Konjacwortel bijdraagt aan gewichtsverlies? De officiële naam van deze eetbare plant uit de Aronskelkfamilie is Glucomannan. De wortel groeit in Japan, China en Indonesië.
Read MoreVoormalig gedaagde kan nog tot en met 3 september 2016 zijn gemaakte proceskosten terugvorderen!
Tot op heden bestond in I.E.-land onzekerheid over de vraag wie de (volledige) proceskosten moet dragen als een kort geding wordt ingetrokken voordat de zitting heeft plaats gevonden. Ik procedeerde én publiceerde daar eerder al over. De Hoge Raad heeft recent een einde gemaakt aan die onduidelijkheid: de (voormalig) eiser die de zaak intrekt moet de daadwerkelijk gemaakte proceskosten van de (voormalig) gedaagde vergoeden.
Read More