GS Media/Sanoma: over het linken naar illegale content, HvJEU C 160/15

De grote lol van het internet ligt erin dat je makkelijk kunt linken naar een andere website. Die mogelijkheid moet niet zo maar worden beperkt – dat zou in strijd zijn met grondrechten als de uitingsvrijheid en de vrijheid van informatie. Maar mag je zo maar linken naar een website waarop auteursrechtelijk beschermd werk staat – een filmpje, een foto, een tekst?

Read More
Griezelen op YouTube

YouTube kan voor adverteerders fantastisch zijn. Op basis van de profielgegevens van de YouTube-kijkers kun je ze reclames wel of niet voorschotelen. Mooie targeting van je doelgroep. Dat dacht ook McDonald’s, die een lekker griezelige commercial lanceerde op YouTube: onheilspellende filmmuziek, een verlaten landhuis, een vrouw die tot haar schrik geconfronteerd wordt met de spookachtige gedaante van een jong meisje.

Read More
AdvertisingDaniël Haije
Stoelendans

PMP produceert al sinds 2013 de twee-knoops oor fauteuil Janis (hier links). Concurrent Easysofa komt met een sterk gelijkende oor fauteuil op de markt: de Beto, in verschillende versies met één, twee of vier knopen. Janis vordert een inbreukverbod op grond van haar auteursrecht en ongeregistreerde Gemeenschapsmodelrecht. Maar volgens Easysofa heeft PMP (het ontwerp van) de Janis (ook) niet zelf verzonnen.

Read More
Gezondheidsclaims voor botanicals bij de RCC: een disclaimer-doorbraak!

In ons NIEUWS 2015-4 schreven we al over de te strenge houding van de Reclame Code Commissie (RCC) ten opzichte van kruidenpreparaten (‘botanicals’) die op de markt zijn als voedingssupplementen. Sinds de Europese Claimsverordening zijn alleen specifiek door de Europese Commissie na advies van EFSA (de Europese Voedselautoriteit) goedgekeurde gezondheidsclaims voor een ingrediënt toegestaan.

Read More
Eisende partij die kort geding intrekt moet proceskosten gedaagde vergoeden

Voormalig gedaagde kan nog tot en met 3 september 2016 zijn gemaakte proceskosten terugvorderen!

Tot op heden bestond in I.E.-land onzekerheid over de vraag wie de (volledige) proceskosten moet dragen als een kort geding wordt ingetrokken voordat de zitting heeft plaats gevonden. Ik procedeerde én publiceerde daar eerder al over. De Hoge Raad heeft recent een einde gemaakt aan die onduidelijkheid: de (voormalig) eiser die de zaak intrekt moet de daadwerkelijk gemaakte proceskosten van de (voormalig) gedaagde vergoeden.

Read More