Adverteerders en content creators moeten hun samenwerking voldoende duidelijk maken in reclame-uitingen. Dit kan bijvoorbeeld door “#ad”, maar er zijn ook andere manieren. Een voorbeeld is “#LiptoniceTeaAmbassador”.
Read MoreGreenpeace mag met een confronterende commercial haar mening uiten over de rol die Rabobank volgens haar speelt in de natuur-, klimaat-, en stikstofcrisis. Dit besliste de Reclame Code Commissie. In de televisiecommercial zijn beelden van bosbranden, megastallen en het kappen van regenwouden te zien. De tekst en de voice-over zegt o.a.: “Rabobank, trotse sponsor van festivals & natuurverwoesting” en “Rabobank, trotse sponsor van musea & het kappen van regenwouden.”
Read MoreVanwege het Nederlandse spamverbod mag je niet zomaar marketing e-mails versturen. Daarvoor is in beginsel voorafgaande toestemming vereist. Maar hoe zit het met informatieve service berichten? Is daarvoor dan nooit toestemming nodig? Oplettendheid is hierbij geboden!
Read MoreHet gebruik van ChatGPT, Midjourney, Dall-E 2, Stable Diffusion en andere AI-toepassingen bij de productie van reclamecampagnes is superhandig en kan veel tijd en kosten besparen. Dergelijk gebruik is echter niet zonder juridisch risico. Niet voor niets hebben veel bureaus en internationale reclamenetwerken het gebruik van AI on hold gezet, verboden, of aan strenge regels onderworpen. Maar over welke juridische risico’s hebben we het eigenlijk? Zonder pretentie van volledigheid noem ik in deze bijdrage twee hete hangijzers op het terrein van het auteursrecht.
Read MoreMelkunie zegt in een YouTube-video dat ze op de duurzame tour is: Melkunie plant 40.000 bomen. Dat is géén greenwashing. Waarom niet? Melkunie doet wat ze zegt en licht haar duurzaamheidsclaim goed toe. Dat zuivelproductie schadelijke effecten heeft op het milieu maakt niet dat Melkunie het woord duurzaam niet meer in de mond zou mogen nemen.
Read MoreOp de nieuwe verpakking van Blue Band Halvarine 500 gram staat: voordeelpak + 50 g gratis. Een consument die deze verpakking kocht, merkte op dat de oude verpakking halvarine met dezelfde inhoud (ook 500 gram, maar zonder '+ 50 g gratis') voor dezelfde prijs wordt verkocht. Dit leidde tot een klacht bij de Stichting Reclame Code.
Read MoreLevensmiddelenindustrie opgelet! De Reclame Code Commissie (RCC) verspreidde een Alert omdat reclame werd gemaakt voor ongeautoriseerd novel food. Een Alert is een manier om de overtreding onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dit gebeurt onder andere via de website en de sociale media van de Stichting Reclame Code. Met alle PR-gevolgen van dien.
Read MorePlastic soep in de Middellandse Zee en bruinvissen die een stuk plastic nemen voor een lekker visje. Of dichterbij: overvolle prullenbakken in het park of een vervuilde sloot. Ter voorkoming van zwerfafval introduceert de Europese Commissie nieuwe regels met betrekking tot kunststofproducten voor eenmalig gebruik (ook wel: single-use plastic of kortweg SUP). Vanaf 1 juli 2023 betaalt de consument een ‘SUP-heffing’ voor producten met een zogenaamde single-use plastic verpakking.
Read MoreDe regels en opvattingen over duurzaamheidsclaims zijn continu in beweging. Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de ‘Leidraad duurzaamheidsclaims’ een flinke update gegeven. Op 13 juni 2023 is de nieuwe versie gepubliceerd op de website van de ACM.
Read MoreAir up moet na een klacht van Cosun Beet Company stoppen met een YouTube-video voor haar product air-up waarbij Air up zich heel negatief uitlaat over suikerhoudende frisdranken.
Read MoreJa, we weten het. Voedselinformatie moet nauwkeurig, duidelijk en voor de gemiddelde consument gemakkelijk te begrijpen zijn, inclusief de informatie op verpakkingen. Aldus de Europese Verordening 1169/2011 over voedselinformatie aan consumenten, ook wel bekend als de VIC. Dat geldt ook voor mooie initiatieven zoals Kalverliefdemelk, waarbij het kalfje langer bij de koe mag blijven. De Reclame Code Commissie (RCC) kwam eraan te pas. De website is oké, maar op de verpakking moet de tekst nauwkeuriger.
Read MoreVoordat een consument iets online koopt, moet de verkoper bepaalde informatie aan deze consument verschaffen. Het is als webshop verstandig om goed na te gaan of hieraan wordt voldaan. Rechters moeten dit namelijk ambtshalve toetsen én aan schending daarvan een sanctie verbinden, zoals terugbetaling van het aankoopbedrag.
Read MoreDuurzaamheidsclaims zijn belangrijk. Als onderneming wil je kunnen zeggen wat je al bereikt hebt, en wat je ambities zijn om onze planeet te helpen. Als consument wil je weten wát precies het duurzame element aan het product of de dienst is. En je wil daarop kunnen vertrouwen. Greenwashing werkt averechts.
Read MoreDuurzaamheid is een hot topic. Regelmatig worden op VMT artikelen geplaatst over duurzame initiatieven van levensmiddelenbedrijven. Ook in de marketing benadrukken veel bedrijven duurzame aspecten van hun levensmiddelen. Maar wanneer is een uiting eigenlijk een milieuclaim?
Read MoreVanaf 1 januari 2023 gelden nieuwe regels voor het communiceren van kortingen. Er bestaat veel onduidelijkheid en discussie rondom deze nieuwe regels. Ze kunnen onbedoelde gevolgen hebben voor het kortingsbeleid van retailers. Reden om de belangrijkste punten aan te stippen.
Read MoreKoreaanse kimchi, Zuid-Afrikaanse braai, Marokkaanse tajine en ceviche uit Peru. Voor delicatessen uit de wereldkeuken hoef je geen verre reis meer te maken: supermarkten en menukaarten staan vol met deze lekkernijen. Recent behandelde de voorzitter van de Reclame Code Commissie een zaak over een Amerikaanse specialiteit: de gedroogde en gekruide vleessnack beef jerky.
Read MoreDynamic pricing, schaarsteaanduidingen, nudging, sociaal bewijs en dark patterns. Er zijn eindeloos veel tactieken om online aankoopbeslissingen te beïnvloeden. Waar ligt de grens tussen toelaatbare beïnvloeding en een oneerlijke handelspraktijk? In de Leidraad bescherming van de online consument, gepubliceerd in 2020, maakte toezichthouder ACM duidelijk hoe het de consumentenregels toepast op online beïnvloedingstechnieken.
Read MoreEven ter herinnering: de voedingsclaim ‘zonder toegevoegde suiker’ houdt in dat het voedingsmiddel géén extra suiker in het recept bevat, zonder mono- of disachariden dus. Dat staat in de Claims Verordening 1924/2006. Maar wat dan ook niet mag, is het toevoegen van bijvoorbeeld dadels of maltsiroop om het product zoeter te maken. Waarom? Dat zou de consument die afgaat op ‘geen toegevoegde suiker’ op het verkeerde been zetten.
Read MoreAmp. Amsterdam // The Sonic Branding Company maakt een interessante podcast over muziek in reclame, toepasselijk getiteld “Reclamemuziek”. In een serie korte afleveringen neemt presentator Amber Roner je mee in de wereld van de reclamemuziek. Amber gaat in gesprek met artiesten, producers, music supervisors, publishers, reclamemakers, en……advocaten! Daniël Haije (Hoogenraad & Haak) en Syb Terpstra (bureau Brandeis) werkten mee aan een aflevering over de juridische aspecten van reclamemuziek.
Read More