“A juice a day keeps the doctor away”. Deze variatie op de welbekende uitspraak “An apple a day keeps the doctor away” lijkt een onschuldige reclamekreet. Maar let op: het is een gezondheidsclaim en daarvoor gelden strenge regels.
Read MoreShell mag wél zeggen dat zij “ook investeert in nieuwe energie”. Maar “Wij veranderen voor een schonere toekomst” moet specifieker. Waar het bij de Reclame Code Commissie nog goed afliep voor Shell, oordeelt het College van Beroep dat de uitingen toch in strijd zijn met de Code Duurzaamheidsreclame.
Read MoreDe wettelijk verplichte vermelding “0g CO2/km” in een advertentie van Lucid voor haar elektrische auto, de Lucid Air, is volgens de Reclame Code Commissie (“RCC”) misleidend. Lucid had duidelijk moeten maken dat deze vermelding alleen ziet op de ‘directe’ CO2-uitstoot tijdens het rijden.
Read MoreOp 1 april 2024 trad een aantal wijzigingen in de Nederlandse Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) in werking. Ik noem kort de vijf belangrijkste.
Read MoreHeb je last van slapeloosheid? DroomSap is dé oplossing volgens de website. Medicijnen tegen slaapgebrek zijn dan niet meer nodig. De reclame-uiting is volgens de Voorzitter van de Reclame Code Commissie in strijd met de Geneesmiddelenwet én in strijd met de Reclamecode voor Gezondheidsproducten. Maar dat kan niet allebei tegelijk aan de orde zijn. Het is het één of het ander.
Read MoreHet drankje hard seltzer, alcoholhoudend bruiswater met een smaakje, wint de laatste tijd populariteit in Nederland. Dit is terug te zien in het aantal klachten (en aanbevelingen) bij de Stichting Reclame Code, want bij alcoholreclame zijn ook direct de strenge regels uit de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RVA) van toepassing.
Ik bespreek drie uitspraken van de (Voorzitter van de) Reclame Code Commissie over reclame voor hard seltzer.
Read MoreHartstikke mooi dat Marley Spoon in haar maaltijdbox varkensvlees verkoopt dat voldoet aan het Climate Neutral Group-keurmerk. Op de verpakking staat het Climate Neutral Group logo en de tekst ‘contributes to global Carbon Neutrality’. Helaas is dat een verboden milieuclaim. Waarom? De consument zal denken dat het varkensvlees volledig klimaatneutraal is geproduceerd. Maar de criteria van het keurmerk zijn bij varkensvlees minder vergaand: ‘op weg naar’ klimaatneutraal zou beter passen.
Read MoreDat ook bedrijven met een negatieve milieu-impact duurzaamheidsclaims mogen maken, bleek al eerder uit uitspraken van de Reclame Code Commissie (RCC) over Corendon’s vliegvakanties en Melkunie’s zuivelreclame. Dus ook een van Europa’s grootste staalproducenten mag vertellen over haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid. De advertentie van Tata Steel laat zien hoe bedrijven duurzaamheidsambities kunnen communiceren.
Read More24 november aanstaande is weer het zover: Black Friday. Op deze uit Amerika overgewaaide dag worden veel (en hoge) kortingen gegeven. Daarna volgen Cyber Monday en de feestdagen. De kortingen zullen ons om de oren vliegen. Een goed moment om deze regels weer even op te frissen. Hier een aantal tips waar je op moet letten bij het geven van korting. In het verleden kwam het nog wel eens voor dat vlak voor Black Friday de prijzen omhoog gingen, zodat de korting daarna groter leek.
Read MoreAdverteerders en content creators moeten hun samenwerking voldoende duidelijk maken in reclame-uitingen. Dit kan bijvoorbeeld door “#ad”, maar er zijn ook andere manieren. Een voorbeeld is “#LiptoniceTeaAmbassador”.
Read MoreGreenpeace mag met een confronterende commercial haar mening uiten over de rol die Rabobank volgens haar speelt in de natuur-, klimaat-, en stikstofcrisis. Dit besliste de Reclame Code Commissie. In de televisiecommercial zijn beelden van bosbranden, megastallen en het kappen van regenwouden te zien. De tekst en de voice-over zegt o.a.: “Rabobank, trotse sponsor van festivals & natuurverwoesting” en “Rabobank, trotse sponsor van musea & het kappen van regenwouden.”
Read MoreVanwege het Nederlandse spamverbod mag je niet zomaar marketing e-mails versturen. Daarvoor is in beginsel voorafgaande toestemming vereist. Maar hoe zit het met informatieve service berichten? Is daarvoor dan nooit toestemming nodig? Oplettendheid is hierbij geboden!
Read MoreHet gebruik van ChatGPT, Midjourney, Dall-E 2, Stable Diffusion en andere AI-toepassingen bij de productie van reclamecampagnes is superhandig en kan veel tijd en kosten besparen. Dergelijk gebruik is echter niet zonder juridisch risico. Niet voor niets hebben veel bureaus en internationale reclamenetwerken het gebruik van AI on hold gezet, verboden, of aan strenge regels onderworpen. Maar over welke juridische risico’s hebben we het eigenlijk? Zonder pretentie van volledigheid noem ik in deze bijdrage twee hete hangijzers op het terrein van het auteursrecht.
Read MoreMelkunie zegt in een YouTube-video dat ze op de duurzame tour is: Melkunie plant 40.000 bomen. Dat is géén greenwashing. Waarom niet? Melkunie doet wat ze zegt en licht haar duurzaamheidsclaim goed toe. Dat zuivelproductie schadelijke effecten heeft op het milieu maakt niet dat Melkunie het woord duurzaam niet meer in de mond zou mogen nemen.
Read MoreOp de nieuwe verpakking van Blue Band Halvarine 500 gram staat: voordeelpak + 50 g gratis. Een consument die deze verpakking kocht, merkte op dat de oude verpakking halvarine met dezelfde inhoud (ook 500 gram, maar zonder '+ 50 g gratis') voor dezelfde prijs wordt verkocht. Dit leidde tot een klacht bij de Stichting Reclame Code.
Read MoreLevensmiddelenindustrie opgelet! De Reclame Code Commissie (RCC) verspreidde een Alert omdat reclame werd gemaakt voor ongeautoriseerd novel food. Een Alert is een manier om de overtreding onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dit gebeurt onder andere via de website en de sociale media van de Stichting Reclame Code. Met alle PR-gevolgen van dien.
Read MorePlastic soep in de Middellandse Zee en bruinvissen die een stuk plastic nemen voor een lekker visje. Of dichterbij: overvolle prullenbakken in het park of een vervuilde sloot. Ter voorkoming van zwerfafval introduceert de Europese Commissie nieuwe regels met betrekking tot kunststofproducten voor eenmalig gebruik (ook wel: single-use plastic of kortweg SUP). Vanaf 1 juli 2023 betaalt de consument een ‘SUP-heffing’ voor producten met een zogenaamde single-use plastic verpakking.
Read MoreDe regels en opvattingen over duurzaamheidsclaims zijn continu in beweging. Daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de ‘Leidraad duurzaamheidsclaims’ een flinke update gegeven. Op 13 juni 2023 is de nieuwe versie gepubliceerd op de website van de ACM.
Read MoreAir up moet na een klacht van Cosun Beet Company stoppen met een YouTube-video voor haar product air-up waarbij Air up zich heel negatief uitlaat over suikerhoudende frisdranken.
Read MoreJa, we weten het. Voedselinformatie moet nauwkeurig, duidelijk en voor de gemiddelde consument gemakkelijk te begrijpen zijn, inclusief de informatie op verpakkingen. Aldus de Europese Verordening 1169/2011 over voedselinformatie aan consumenten, ook wel bekend als de VIC. Dat geldt ook voor mooie initiatieven zoals Kalverliefdemelk, waarbij het kalfje langer bij de koe mag blijven. De Reclame Code Commissie (RCC) kwam eraan te pas. De website is oké, maar op de verpakking moet de tekst nauwkeuriger.
Read More