Bij Amazon gekocht! Of toch niet?

Op Amazon staat een mix van producten. Sommige worden door Amazon zelf op deze marktplaats aangeboden, maar dezelfde producten worden ook wel door derden verkocht. Amazon biedt zulke externe verkopers ondersteuning bij onder meer de verzending, opslag en retournering van producten die op Amazon worden aangeboden. Dit hybride bedrijfsmodel heeft Amazon in de problemen gebracht.

Read More
(Her)ken jij de buitenlandse specialiteit: beef jerky?

Koreaanse kimchi, Zuid-Afrikaanse braai, Marokkaanse tajine en ceviche uit Peru. Voor delicatessen uit de wereldkeuken hoef je geen verre reis meer te maken: supermarkten en menukaarten staan vol met deze lekkernijen. Recent behandelde de voorzitter van de Reclame Code Commissie een zaak over een Amerikaanse specialiteit: de gedroogde en gekruide vleessnack beef jerky.

Read More
Food, AdvertisingDaphne Vrieling
Update Leidraad bescherming online consument (ACM)

Dynamic pricing, schaarsteaanduidingen, nudging, sociaal bewijs en dark patterns. Er zijn eindeloos veel tactieken om online aankoopbeslissingen te beïnvloeden. Waar ligt de grens tussen toelaatbare beïnvloeding en een oneerlijke handelspraktijk? In de Leidraad bescherming van de online consument, gepubliceerd in 2020, maakte toezichthouder ACM duidelijk hoe het de consumentenregels toepast op online beïnvloedingstechnieken.

Read More
AdvertisingDaniel Haije
Zonder toegevoegde suikers …

Even ter herinnering: de voedingsclaim ‘zonder toegevoegde suiker’ houdt in dat het voedingsmiddel géén extra suiker in het recept bevat, zonder mono- of disachariden dus. Dat staat in de Claims Verordening 1924/2006. Maar wat dan ook niet mag, is het toevoegen van bijvoorbeeld dadels of maltsiroop om het product zoeter te maken. Waarom? Dat zou de consument die afgaat op ‘geen toegevoegde suiker’ op het verkeerde been zetten.

Read More
Food, AdvertisingDaniel Haije
Een beschrijving is geen merkgebruik

Wist je dat je van ananasbladeren een imitatieleer genaamd Piñatex kunt maken? Dit kun je dan gebruiken voor schoenen, tassen, jassen, etc. Natuurlijk wil je iedereen dan vertellen dat jouw kleding uniek is, omdat die van ananas gemaakt is. Maar mag dat wel als iemand het merk “Pineapple” voor kleding heeft geregistreerd? Pleeg je dan geen merkinbreuk?

Read More
Podcast over reclamemuziek

Amp. Amsterdam // The Sonic Branding Company maakt een interessante podcast over muziek in reclame, toepasselijk getiteld “Reclamemuziek”. In een serie korte afleveringen neemt presentator Amber Roner je mee in de wereld van de reclamemuziek. Amber gaat in gesprek met artiesten, producers, music supervisors, publishers, reclamemakers, en……advocaten! Daniël Haije (Hoogenraad & Haak) en Syb Terpstra (bureau Brandeis) werkten mee aan een aflevering over de juridische aspecten van reclamemuziek.

Read More
AdvertisingDaniel Haije
Lisa Peek stapt over naar Hoogenraad & Haak

In augustus heeft Hoogenraad & Haak zich versterkt met de komst van advocaat Lisa Peek. Lisa is gespecialiseerd in intellectueel eigendom, reclame-, marketing- en privacyrecht. Sinds haar beëdiging in 2018 werkte zij bij een vooraanstaand advocatenkantoor in Amsterdam en bij een gespecialiseerd nichekantoor in Utrecht. In haar vrije tijd houdt Lisa van reizen, hardlopen en portrettekenen.

Read More
Kauwgomdiscussie: natuurlijke gom of toch niet?

Groen, groener, groenst! De consument maakt steeds meer bewuste(re) keuzes voor duurzamere, natuurlijke producten. De levensmiddelenbranche omarmt deze behoefte. Ook kauwgomproducent BenBits adverteert erop los met ‘natuurlijke’ en ‘plasticvrije’ kauwgom. Over en weer dienen concurrenten Perfetti (o.a. Mentos) en BenBits dit jaar klachten in over elkaars reclame.

Read More
Binnen 4 uur een recall en meldplicht bij onveilige levensmiddelen en diervoeders

“Onmiddellijk” handelen is een must bij onveilige levensmiddelen en diervoeders. Deze open norm uit de Europese wetgeving (Algemene Levensmiddelenverordening (178/2002) en Uitvoeringsverordening (931/2011)) is onlangs gespecificeerd in een nationale Beleidsregel. “Onmiddellijk” betekent dat binnen 4 (!) uur nadat er reden is om aan te nemen dat een product onveilig is een recall bij de consument moet worden ingezet. Binnen diezelfde 4 uur moet ook bij de NVWA worden gemeld van wie de producten zijn ontvangen en aan wie de producten zijn geleverd (1 stap terug en 1 stap verder in de keten).

Read More
FoodDaniel Haijefood, food law, recall