Nederland´s trots Max Verstappen was begin in het najaar van 2016 te zien in een televisiereclame van Jumbo. Als reactie hierop verspreidde Picnic, een nieuwe online supermarkt, een reclamefilmpje via social media: een lookalike van Verstappen levert in een Picnic bestelauto boodschappen af.
Read MoreThe Pirate Bay ("TPB") doet zelf een “mededeling aan het publiek”, dat besliste het Hof van Justitie ("HvJ") op 14 juni 2017. Impliciet oordeelt het HvJ daarmee dat TPB zélf auteursrechtinbreuk pleegt.
Read MoreStel: een internationale producent exporteert zijn voedingssupplementen naar meerdere landen. In het ene land mag hij zijn producten invoeren, maar in het andere land geldt een strenge nationale regeling die de invoer verbiedt. Hoe om te gaan met zo’n situatie?
Read MoreAfgelopen maand behandelde de Voorzitter van de Reclame Code Commissie maar liefst twee klachten over Unox rijk gevulde tomatensoep. Volgens de klagers zou Unox met reclame-uitingen misleiden.
Read MoreDeze maand maakten Chambers & Partners en Legal 500 hun ranglijsten voor advocaten(kantoren) bekend. Ieder jaar opnieuw onderzoeken Chambers en Legal 500 de juridische markt uitvoerig, en peilen de meningen van cliënten en collega’s. Binnen een bepaald vakgebied worden de kantoren en individuele advocaten beoordeeld, waarbij alleen de top van het segment het tot de rankings haalt. Ook dit jaar heeft Hoogenraad & Haak weer een mooie positie bemachtigd in beide lijsten. Iets waar we hard voor werken en best een beetje trots op zijn!
Read MoreDe Reclamecode Social Media (“RSM”) bestaat sinds 2014 als onderdeel van de Nederlandse Reclame Code. De belangrijkste regel? Als een bedrijf iemand stimuleert om reclame te maken, moet het voor de lezer of kijker duidelijk zijn dat het om reclame gaat. Bijvoorbeeld door het gebruik van #ad. Op 31 maart 2017 is de toelichting bij de RSM verduidelijkt. Wat houdt dat in?
Read MoreDe VIC-Verordening (1169/2011), waarin regels staan voor etikettering van levensmiddelen, is inmiddels alweer ruim twee jaar in werking getreden. Destijds een klus van enorme omvang voor bedrijven (vrijwel alle etiketten moesten worden gewijzigd!) met een lang staartje (hoe leggen we de regels uit de Verordening uit, wat wordt het beleid van de NVWA?).
Read MoreDe consument winkelt anno 2017 voor de meest uiteenlopende producten maar al te graag online, dat weten we inmiddels. Ook alcoholische dranken zijn in trek. Reden genoeg voor de Verenging SlijtersUnie om eens na te gaan of online-verkopers van alcohol de benodigde vergunningen bezitten. Catawiki is een veilingwebsite, die zonder slijtersvergunning (sterke) drank aanbiedt via een veilingmodule.
Read MoreHet product Heks’nkaas houdt de gemoederen in de IE-kringen al een tijd bezig. In 2015 procedeerde Levola, de producent van Heks’nkaas, over auteursrechtelijke bescherming van de smaak van de smeerdip.
Read MoreVoor altijd vindbaar op Google? Op vrijdag 24 februari 2017 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het privacybelang van een natuurlijk persoon zwaarder weegt dan het belang van de exploitant van een zoekmachine en het belang bij informatie van de internetgebruikers: in principe moet gehoor worden gegeven aan het verzoek om vergeten te worden. Slechts in geval van bijzondere omstandigheden kan dat anders zijn.
Read MoreSinds maandag verzorg ik Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu. Digitaal althans, via de Zondag Met Lubach Kamergotchi-app. Met gepaste trots meld ik u dat het goed gaat met Kuzu. Ik voorzie hem met regelmaat van eten, liefde en ideeën, waardoor hij in leven blijft en zelfs een glimlach op zijn gezicht te zien is.
Read MoreMag je aminozuren zonder meer verbieden? Nee. Het Hof van Justitie oordeelde in de Queisser Pharma zaak dat lidstaten heus wel een nationaal verbod op een levensmiddel mogen geven vanwege gezondheidsrisico’s.
Read MoreConsumenten die een klacht willen indienen over een bedrijf kunnen terecht op de website klachtenkompas.nl, een initiatief van de Consumentenbond. De insteek is dat de klager via dit online klachtenplatform samen met het bedrijf tot een oplossing komt.
Read MoreSnoep- en koekjesconcerns Mondelez en Nestlé blijven procederen over het vormmerk van de KIT KAT reep. Eerder legde het Hof van Justitie uit wanneer de vorm van de reep beantwoordt aan een technische functie of volgt uit de aard van een chocoladereep. In dat geval kan die vorm niet als vormmerk worden beschermd.
Read MoreDe RCC en het CvB oordelen de laatste tijd opvallend streng in zaken over goede smaak en fatsoen. Twee voorbeelden.
Read MoreTempels heeft een octrooi op een inkeping in beschuit, zodat ze gemakkelijk en zonder te breken uit de beschuitbus gepakt kunnen worden.
Read MoreIs het je al opgevallen dat auto’s sinds 1 november 2016 een paar duizend euro duurder lijken? Dat komt door een handhavingsactie van de Autoriteit Consument & Markt, gericht op de autobranche.
Read MoreDe Italiaanse schoonmaakmiddelenfabrikant Dasty verhandelt de ontvetter Dasty via de winkelketen Wibra. Dasty trof in Nederland namaakproducten aan die bijna niet van haar eigen producten te onderscheiden zijn: Dasti. Uit onderzoek bleek dat de neppers kwamen van de voormalig distributeur, producent en licentienemer van Dasty in Turkije.
Read MoreOp potjes honing moet de fabrikant het land van oorsprong vermelden. Tenzij het gaat om een heel kleine verpakking, minder dan 10 vierkante centimeter. Dus ook op dat kuipje honing dat je in een hotel krijgt bij je muntthee?
Read MoreOp de valreep van 2016 kwam vanuit de RCC nog een uitspraak over de Reclamecode Social Media (RSM). In de hoofdrol wederom Mascha Feoktistova (Mascha).
Read More