Begrijp jij wat de titel van dit artikel betekent? Dan bent u wellicht wel een Benelux-inwoner. Het Benelux-Gerechtshof oordeelde namelijk recent in een zaak over een beschrijvend merk dat Benelux-inwoners Duitse woorden in principe horen te begrijpen.
Read MoreDe naam 247 Lasersnijden maakt geen inbreuk op het merk en de handelsnaam van 247tailorsteel. Dat besliste de rechtbank Den Haag in kort geding. Hoewel er natuurlijk meer speelt in deze merkinbreukzaak, valt één onderdeel in de beslissing mij op.
Read MoreOp 1 juni 2023 gaat het Unitair Octrooi van start. Eindelijk wordt dan met één (verleend) octrooi bescherming verkregen in alle 17 EU-landen die zich hebben aangesloten bij het Unitair Octrooi-systeem. Dat zijn tot nu toe: Oostenrijk, België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal, Slovenië en Zweden.
Read MoreCarnaval begon dit jaar niet met confetti voor een Tilburgse carnavalsartiest. In kort geding oordeelde de rechter namelijk dat het carnavalsnummer ‘Willies Autopaleis’ inbreuk maakt op de persoonlijkheidsrechten van een andere muzikant. Het nummer is geen parodie en vormt daarom een ongeoorloofde inbreuk.
Read MoreOp Amazon staat een mix van producten. Sommige worden door Amazon zelf op deze marktplaats aangeboden, maar dezelfde producten worden ook wel door derden verkocht. Amazon biedt zulke externe verkopers ondersteuning bij onder meer de verzending, opslag en retournering van producten die op Amazon worden aangeboden. Dit hybride bedrijfsmodel heeft Amazon in de problemen gebracht.
Read MoreMoet een merk met ‘FUCKING’ erin als merk worden ingeschreven? Of is zo’n merk in strijd met de goede zeden? De Vierde Kamer van Beroep van EUIPO bevestigde onlangs de weigering van NELEMAN JUST FUCKING GOOD WINE als EU-merk.
Read MoreMag je een hervulbare SODASTREAM koolzuur-gasfles opnieuw vullen en er een eigen etiket op plakken, terwijl op de fles ook het gegraveerde merk SODASTREAM blijft staan? Ja, zo besliste het Hof van Justitie op 27 oktober 2022 in de Finse zaak SodaStream/MySoda.
Read MoreWist je dat je van ananasbladeren een imitatieleer genaamd Piñatex kunt maken? Dit kun je dan gebruiken voor schoenen, tassen, jassen, etc. Natuurlijk wil je iedereen dan vertellen dat jouw kleding uniek is, omdat die van ananas gemaakt is. Maar mag dat wel als iemand het merk “Pineapple” voor kleding heeft geregistreerd? Pleeg je dan geen merkinbreuk?
Read MoreLuna werkte al enige tijd als juridisch adviseur bij Hoogenraad & Haak. Na een welverdiende lange vakantie in Colombia keert ze terug in een andere functie. In januari wordt zij beëdigd als advocaat. Luna zal zich focussen op alle rechtsgebieden van ons kantoor: reclamerecht, intellectuele eigendom en food law. Go Luna!
Read MoreKan je zonder toestemming van J.K. Rowling een boek schrijven over jouw favoriete Harry Potter-momenten en dat te koop aanbieden? Als het aan de makers van het programma Jiskefet ligt in ieder geval niet, tenzij het aan de consument duidelijk wordt gemaakt dat dit een ongeautoriseerd boek is. De schrijver van het boek zou anders van de reputatie van het Jiskefet-merk profiteren. Helaas voor Jiskefet is het gerechtshof in Amsterdam het daar niet mee eens.
Read MoreDe consument kan de merkhouder aanspreken voor een gebrek in het merkproduct, ook als daarop duidelijk staat dat een andere onderneming de producent is. Uit de vermelding van het merk op het product mag de consument namelijk afleiden dat de merkhouder betrokken is bij het productieproces of daarvoor verantwoordelijk is.
Read MoreHet zogenoemde ‘uploadfilter’ uit de Auteursrechtrichtlijn is niet in strijd met grondrechten. Het biedt voldoende waarborgen ter bescherming van de vrijheid van meningsuiting en informatie. Zo besliste het Hof van Justitie van de EU op 26 april 2022.
Read MoreDe houder van een ouder merk kan een later ingeschreven conflicterend merk nietig laten verklaren. De inschrijving van het jongere merk is geen vrijbrief voor ongestoord gebruik van dit jongere merk: de oudere merkhouder kan ook daartegen optreden. Maar de oudere merkhouder moet daar niet eindeloos mee wachten. Als hij bekend raakt met de jongere inschrijving en het gebruik, dan moet hij binnen vijf jaar een nietigheidsactie instellen tegen de jongere merkinschrijving, of sommeren om het inbreukmakend gebruik te stoppen en bij geen gevolg een inbreukactie instellen.
Read MoreLight in the Box (LITB) is, ondanks de door haar bepleite platform-rol, tóch aansprakelijk voor de inbreukmakende verkoop van Hikvision-producten op haar platform. Het Hof Den Haag bevestigde op 17 mei 2022 het eerdere vonnis van de rechtbank.
Read MoreBijna 15 jaar lang was ons kantoor gevestigd in het Emerald House, onder de rook van het Okura Hotel. Alles was er: vergaderzalen, comfy kamers, computers, sta-bureaus, een kopieerapparaat, een tamelijk psychedelische graffiti van een geisha in oudhollandse klederdracht en redelijke koffie. Toch werd het zo langzaamaan tijd voor iets nieuws.
Read MoreHet auteursrecht is, in tegenstelling tot over het algemeen vaak wordt aangenomen, niet alleen bedoeld voor boeken, films, schilderijen en designobjecten. Ook alledaagse gebruiksvoorwerpen (werken van toegepaste kunst) kunnen door het auteursrecht beschermd worden.
Read MoreBegin dit jaar gaf de Hoge Raad in het arrest DOC/Dairy Partners dan eindelijk duidelijkheid wat betreft de beschrijvende handelsnaam: in zo’n geval zijn voor een verbod bijkomende omstandigheden vereist.
Read MoreHet zonnetje scheen deze zomer, maar niet overal voor het Koreaanse bedrijf Hanwha. Eerst wat achtergrondinformatie: als octrooihouder van een Europees octrooi moet je kiezen in welke landen je het octrooi wilt gaan handhaven.
Read MoreDit komt niet als een verrassing: het beeldmerk e*message is geen geldig merk voor elektronische berichten. Het is geheel beschrijvend voor de dienst. Apple stelde met succes een nietigheidsprocedure tegen dit in 2000 ingeschreven EU-beeldmerk.
Read MoreeasyCosmetic verkoopt originele A-merk cosmeticaproducten waarvan de merkrechten zijn uitgeput: ze zijn eerder al door of met toestemming van de merkhouder in het verkeer gebracht in de Europese Economische Ruimte (EER).
Read More